Compania X1 Technologies a anunțat lansara robotului umanoid Neo – versiunea beta.
Compania a lucrat la proiectarea roboților umanoizi de peste 10 ani, dar a primit un nou avânt odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, a LLM-urilor multimodale și a puterii rețelelor neuronale.
Neo se pregătește de testarea în condiții reale, în mai multe gospodării din Norvegia, iar dacâ testele decurg bine X1 este determinată să înceapă producția de serie din anul 2025.
1. Scopul: asistență în activitățile casnice
Neo este proiectat să fie folosit ca un robot casnic și nu în mediul industrial. Robotul cântărește mai puțin decât Tesla Optimus (60 kg), Figure 2 BMW (70 kg) sau Unitree G1 (35 kg) având aproximativ 25 kg.
Robotul a fost înzestrat cu un aspect cât mai aproape de cel uman, având ca țîntă principală evitarea accidentelor.
În video-urile de prezentare, Neo apare efectuând munci casnice precum:
- aranjarea cumpărăturilor în dulapuri;
- aranjarea și pregătirea zonei de luat masa;
- aranjarea hainelor;
- însoțirea persoanelor;
- transportarea obiectelor.
2. Specificații
Neo nu este un robot de viteză, ci mai curând de precizie:
- Greutate: 25 kg
- Înălțime: 1.64 m
- Viteză mers: 3 km/oră
- Viteză alergare: 12 km/oră
- Greutate de transport: maxim 20 kg
- Timp de funționare pe baterii: 2-4 ore
3. Capacitate de rațiune
Robotul Neo folosește un LLM multimodal dezvoltat de OpenAi care îi permite relaționarea cu lumea din jur prin computer vision, recunoaștere vocală și generare conversațională.
Robotul va putea să se orienteze singur în spațiul casnic și să poarte discuții cu proprietarii. El va primi instrucțiuni de la utilizatori pe care le va putea pune în practică.
4. Cele 3 legi ale roboticii
Scriitorul de science fiction Isaac Asimov a căutat să creeze un sistem etic pentru oameni și roboți.
În primele lui cărți despre un viitor în care roboții casnici erau fireși, Asimov a enunțat cele trei legi ale roboticii care ulterior au devenit extrem de influente în genul SF.
Ele au stat la baza multor discuții e care implică tehnologie, inclusiv robotică și etică AI.
Legile sunt următoarele:
- (1) un robot nu poate răni o ființă umană sau, prin inacțiune, să nu permită unei ființe umane să facă rău;
- (2) un robot trebuie să respecte ordinele date de ființele umane, cu excepția cazului în care astfel de ordine ar intra în conflict cu Prima Lege;
- (3) un robot trebuie să-și protejeze propria existență atâta timp cât o astfel de protecție nu intră în conflict cu prima sau cu a doua lege.
Asimov a adăugat mai târziu o altă regulă, cunoscută sub numele de legea a patra sau a zero, care le-a înlocuit pe celelalte. Acesta a afirmat că „un robot nu poate dăuna umanității sau, prin inacțiune, poate permite umanității să facă rău”.
5. Piața de roboți umanoizi
Până în 2027, peste 10000 de roboți umanoizi vor fi livrați în întreaga lume în fiecare an. Până în 2030, acest număr va crește la 38000.
Aceasta este conform Omdia, un grup global de consultanță în tehnologie și cercetare. În cea mai recentă prognoză a pieței hardware pentru robotică, Omdia prezice o rată de creștere anuală compusă de 83% între 2024 și 2030. 2024 se preface a fi un an seminal pentru robotica umanoidă.
Creșterea lor este parțial atribuită fascinației pentru tehnologia AI emergentă care imită comportamentul uman. O gamă tot mai mare de companii se luptă pentru a implementa roboți umanoizi în industrii și, eventual, în case. În ciuda predicțiilor îndrăznețe, există o mulțime de necunoscute. Într-un comunicat de presă, analistul șef al Omdia, Lian Jye Su, a declarat că implementarea la scară largă este probabil la câțiva ani distanță.
6. Concluzii
Mult timp ideea unor roboți casnici părea de domeniul fantasticului, chiar dacă scriitorul Isaac Asimov plasa momentul folosirii pe scară largă după anii 2020.
Dacă din punct de vedere al automatizării mecanice lucrurile au intrat de ceva timp pe un făgaș normal (există mulți roboți casnici specializați – de la cei care pregătesc mâncare, la cei care fac curățenie), un robot capabil să relaționeze pe mai multe planuri cu lumea înconjurătoare părea doar un vis îndepărtat.
Tehnologia modernă permite acum, în sfărșit implementarea rațiunii AI generative în roboți și funcționarea lor autonomă.
Concureța în domeniu este acerbă: firmele din China se pregătesc să lanseze proprii lor roboți casnici la prețul de 16000 de dolari, ceva mai mult decât o mașină nouă nu foarte pretențioasă.
X1 țintește piața utilizatorilor casnici care au nevoie de asistență în cadrul activităților de zi cu zi. Râmăne de văzut prețul de lansare al lui Neo și câtă lume iși va putea permite să îl achiziționeze.
Dumneavoastra ați dori un astfel de robot?